Duynie en 9altitudes stimuleren duurzaamheid bij bedrijven
Het in Nederland gevestigde Duynie, onderdeel van de agrarische coöperatie Royal Cosun, richt zich op het creëren van nieuwe waarde uit co-producten uit de voedings-, drank- en bio fuel-industrie. De onderneming is actief in meer dan twintig Europese landen en bedient klanten in de dierenvoeder-, (huisdieren)voeding-, technische en energiemarkten. Voor de digitale oplossingen werkt Duynie samen met 9altitudes, de organisatie met hoofdkantoor in Kortrijk, die bedrijven internationaal ondersteunt bij hun digitale transformatie.
Een voorbeeld van de manier waarop Duynie de overgang naar een circulaire agri-industrie mee mogelijk maakt, is de samenwerking met Heineken binnen het zogeheten Project Circle. Daarbij benut de onderneming gepatenteerde scheidingstechnologie om ‘brewers spent grain’ (BSG) om te zetten in hernieuwbare energie en opgewaardeerd eiwit. Die aanpak vermindert niet alleen de CO2-uitstoot tijdens de operaties, maar ook de klimaatimpact van eiwitproductie.
Door samen te werken met 9altitudes kan Duynie naar eigen zeggen de juiste digitale oplossingen implementeren, waardoor zij systeembrede veranderingen kunnen faciliteren voor partners, ook buiten Heineken. Door op maat gemaakte digitale oplossingen te integreren, ondersteunt Duynie zijn partners bij het monitoren van hun duurzaamheidsresultaten en het realiseren van meetbare veranderingen. Dat moet bijdragen aan de transformatie van het bredere ecosysteem en duurzame innovatie en efficiëntie stimuleren.
“Om succesvol te zijn in duurzaamheid, hebben bedrijven praktische oplossingen nodig die aansluiten bij hun specifieke behoeften”, aldus Niels Stenfeldt, CEO van 9altitudes (foto). “Sommige domeinen vragen om niche-innovaties, zoals diegene die we met Duynie hebben ontwikkeld. Andere gebieden profiteren juist van het versterken van hun structurele ontwerp en het verbeteren van bestaande systemen.”
“ERP-systemen, ooit zelfstandige tools, evolueren nu naar geïntegreerde platformen. Wanneer ze worden gekoppeld aan andere oplossingen zoals CAD en PLM, vormen ze een digitale rode draad in productiebedrijven”, klinkt het nog. “Die platformen helpen niet alleen de operationele efficiëntie te verhogen, maar maken het ook mogelijk duurzaamheid rechtstreeks in productontwerpprocessen te verankeren. Door structureel ontwerp te faciliteren, kan duurzaamheid in elke fase worden meegenomen, van slimme resourceplanning tot circulair productontwerp.”