Duurzaam produceren in beperkte oplages
Antwerps maatwerkbedrijf helpt Nnof bij transformatie van kantoren
Nnof uit Vilvoorde vond de weg naar Kunnig, een maatwerkbedrijf in Antwerpen. Anne Lenaerts, verantwoordelijk voor sales en marketing bij Nnof: “Nnof is een lokaal dienstenbedrijf dat bedrijven begeleidt bij de transformatie van hun kantooromgeving. Een duurzame kantoorinrichting staat voorop. Als we een kantoorruimte opnieuw ontwerpen en inrichten, trachten we het bestaande meubilair zoveel mogelijk te hergebruiken. Dat doen we onder meer door onderstellen van werktafels aan te passen, de bestaande bovenlaag af te schrapen en te vervangen door een nieuwe toplaag of met bestaande vezelplaten structuren te maken die nieuwe meubels vormen.”
Die productie gebeurt bij Nnof grotendeels in het eigen atelier, maar niet volledig. Anne Lenaerts: “We ontwerpen en produceren ook heel wat gestoffeerde meubelen, volgens hetzelfde principe. We maken het binnenwerk uit bestaande meubelen, tussenwanden of ingemaakte kasten. Daarrond komt een mousse en een stoffering. Voor die laatste stap in het productieproces werken we vaak samen met Kunnig.”
Maatwerk in beperkte oplages
Jan Dewindt, directeur van het Antwerpse maatwerkbedrijf, preciseert: “Voor Nnof stoffeert Kunnig onder meer zit- of loungemeubelen. Daarvoor gebruiken we op maat gemaakte houtskeletten die we afwerken met mousse en stof. Het gaat altijd om kleine oplages, met batchgroottes van 10 of 20 stuks, of voor een productierun voor enkele gecombineerde orders. We produceren de meubelen altijd op bestelling, met de stoffering die de klant gekozen heeft.”
Naast een atelier voor stoffering en garniering beschikt Kunnig ook over een schrijnwerkerij en een metaalatelier. Jan Dewindt: “Daardoor kunnen we in eigen huis tal van producten maken. Kunnig biedt ondersteuning bij piekmomenten of als onderaannemer voor een bepaalde productlijn. We leveren ook basiselementen of doen het voorbereidende werk voor complexere producten. Maar we voeren net zo goed totaalopdrachten uit, al dan niet met een eenmalig karakter.”
“We zouden bepaalde aanbestedingen niet binnenhalen als we niet met een maatwerkbedrijf zouden samenwerken.”
Samenwerken verruimt de opportuniteiten op de markt
Waarom koos Nnof voor Kunnig? Anne Lenaerts: “We geloven sterk in sociale tewerkstelling. Als bedenker en producent van duurzame oplossingen mogen we het sociale aspect niet achterwege laten. Bovendien is er een goede match met Kunnig. De prijszetting zit heel goed en de samenwerking betekent een meerwaarde in het aanbod aan onze klanten. We zetten dat aspect ook flink in de kijker omdat onze klanten steeds vaker willen weten of en hoe we bijdragen tot maatschappelijke integratie en valorisering. We zouden bepaalde aanbestedingen niet binnenhalen als we niet met een maatwerkbedrijf zouden samenwerken.”
De oplages mogen dan klein zijn, op jaarbasis gaat het toch om behoorlijke aantallen. Anne Lenaerts: “Ik schat dat Kunnig jaarlijks tot 1000 meubelen voor ons stoffeert, afhankelijk van de bestelbonnen die bij ons binnenkomen. De kwaliteit is uitstekend en de afspraken over het tijdstip van de levering worden nagekomen. Kunnig denkt ook echt met ons mee en komt met oplossingen die onze producten nog beter maken.
Sterke motivatie
Allicht houdt die tevredenheid ook verband met de sterke motivatie van de medewerkers van Kunnig. Anne Lenaerts: “Mijn ervaring is dat medewerkers van maatwerkbedrijven sterk gemotiveerd zijn, secuur tewerk gaan en superblij zijn als ze voor een regulier bedrijf kunnen werken. Dat valoriseert hun werk enorm. Ze zijn ook erg loyaal en zullen je niet verlaten voor een euro meer.”
Jan Dewindt: “Geen enkele klant komt naar ons omdat we een sociaal bedrijf zijn. Klanten zoeken een partner die voor hen een behoefte invult of een probleem oplost. We bekijken samen met onze klanten hoe we productieprocessen die te complex lijken eenvoudiger kunnen maken, zodat ze haalbaar worden voor onze medewerkers, met behoud van de beoogde kwaliteit.”
Produceren in het buitenland is voor Nnof geen optie. Anne Lenaerts: “Dat zouden we nooit doen omdat het haaks staat op de lokale circulaire economie die we willen stimuleren. De toekomst van onze samenleving en onze economie ligt niet in de uitbesteding van productietaken aan lageloonlanden. Uiteindelijk zal er een belasting komen op de impact die productie in het buitenland heeft op het milieu, met al het transport dat daarbij hoort. Onze toekomst ligt in lokale verankering.”
Maatwerkbedrijven en productie van beperkte oplages: 5 voordelen
- geen omsteltijden in de eigen productielijn
- lokale productie maakt strikte kwaliteitscontrole mogelijk
- complexe productieprocessen worden vereenvoudigd
- intekenen op aanbestedingen waarin een clausule sociale economie vervat zit
- professionele service en flexibele organisatie
In de stad Antwerpen zijn 12 maatwerkbedrijven gevestigd. Samen bieden ze een ruime dienstverlening aan, van logistieke versterking, verpakking, assemblage, productie, bouw en renovatie tot schoonmaak, groenverzorging, recyclage, fietsbeheer en horeca.
Ontdek het aanbod op www.ondernemeninantwerpen.be/maatwerkbedrijven of contacteer Gina Verbeeck, expert werk en sociale economie (gina.verbeeck@stad.antwerpen.be, tel. 32 3 338 21 14).