De rol van de mens in de toenemende digitalisering
Er is vandaag veel discussie over het effect van digitalisering op de bedrijfsprocessen en de plaats van de mens. Dat onderwerp stond ook centraal tijdens de 5e Mercateo Executive Summit, die vorige week in Berlijn plaatsvond. Wetenschappers, politici, consultants en bedrijfsleiders waren het er met elkaar over eens dat de digitale toekomst de mens op een nieuwe manier in het middelpunt van waardecreatie zal plaatsen.
De mens wordt niet 'weggedigitaliseerd’
Automatisering, blockchain, big data, innovaties en optimaliseringstools veranderen bedrijven en hun bedrijfscultuur. Digitale processen zorgen voor een grotere efficiëntie in de hele waardeketen. Wordt de mens daardoor in de toekomst ‘weggedigitaliseerd’? Klaus Pause, expert in Change Management en directeur bedrijfsoplossingen bij de Adidas groep stelt dat machines niet alles kunnen en bovendien moeten worden bediend. “Hoe meer machines het niet-waardetoevoegende werk overnemen, des te effectiever medewerkers zich kunnen concentreren op communicatie en relaties. Digitalisering hoeft de medewerker niet bang te maken, het zal hem juist motiveren om mee te ontwikkelen”, meent hij. De ervaring van Pause met verandering leert dat het belangrijk is medewerkers te overtuigen van digitaliseringsprocessen Want als dat mislukt, zijn dergelijke projecten zelden succesvol.
Standaardisatie versus diversiteit
Organisator van de summit, Mercateo, exploiteert de grootste B2B-marktplaats van Europa. Over hoe de medewerker een digitaal platform kan ervaren als krachtige tool hebben ze al jaren nagedacht. Oprichter Sebastian Wieser geeft in één zin de essentie van digitale platformen weer: “Op een platform groeit het aantal voordelen voor het individu naargelang het aantal gebruikers groeit.” Vanuit die visie werd het nieuwe B2B-netwerkplatform Mercateo Unite ontwikkeld.
Met dat nieuwe platform stelt Mercateo de directe relatie tussen aanbieder en inkoper centraal. Het platform is een neutrale infrastructuur die zich via interfaces flexibel integreert in het inkoopsystemen en de inkoopprocessen van de klanten. “Het interfaceconcept van een platform bepaalt hoeveel ruimte gebruikers hebben voor hun eigen creatieve toepassingen”, vertelt Wieser. “Dankzij die toepassing komt er capaciteit vrij bij de gebruikers, die kunnen doen wat ook in de toekomst belangrijk blijft: persoonlijke netwerken en contacten onderhouden.”
Mercateo kondigde in juni de samenwerking met SAP Ariba aan.
Ten slotte vatte Mercateo-directielid Bernd Schönwälder de discussie als volgt samen: “Standaardisatie is een belangrijke motor in supply chain management en terecht een van de belangrijkste strategische bouwstenen. Maar digitalisering moet meer opleveren dan standaardisatie alleen. Tussen computers wordt geen creativiteit losgelaten, tussen mensen wel. Dat zal ook in de toekomst van toegevoegde waarde zijn. Dit is waar Mercateo Unite over gaat: organisatie-overschrijdende netwerkvorming tussen mensen.”