Continental automatiseert palletregistratie met ZetesMedea ImageID
In het kader van een strategie voor Industrie 4.0 heeft bandenproducent Continental voor ZetesMedea ImageID gekozen om de processen voor goederenontvangst te automatiseren bij vestigingen in het Duitse Ingolstadt en Groß-Rohrheim. De oplossing voor warehouse execution op basis van machine vision-technologie moet zorgen voor meer productiviteit, nauwkeurigheid en transparantie in de bedrijfsvoering. Continental zal nog meer ImageID-poorten met camera’s laten geïnstalleerd in vestigingen in de Verenigde Staten en Litouwen.
Continental verwerkte de goederenontvangst vroeger met behulp van handheld scanners. Dat was veel werk en kostte enkele minuten per pallet. Om tijd te besparen en de productiviteit en de nauwkeurigheid te verbeteren, werd het ZetesMedea Warehouse Execution System (WES) geïmplementeerd in combinatie met een ImageID-poort. Een van de pilotlocaties van Continental is de fabriek in Ingolstadt. Daar worden dagelijks grote aantallen pallets ontvangen, met soms wel 60 dozen per pallet. Elke doos heeft een etiket met een 2D-barcode die moet worden gescand en in SAP moet worden vergeleken met de inkomende leveringen.
Na elke ontvangst van goederen worden de pallets van de vrachtwagen overgebracht naar de ImageID-poort. Links en rechts van de deur tussen de goederenontvangst en het magazijn zijn Zetes ImageID-camera’s op statieven geïnstalleerd. Het systeem bestaat verder uit een stoplicht en een mobiel werkstation met mobiele scanner, labelprinter en monitor. De monitor geeft toegang tot de intuïtieve, webgebaseerde gebruikersinterface van ZetesMedea.
Het scanproces, dat slechts enkele seconden duurt, begint zodra de heftruckbestuurder een pallet tussen de beide camerastatieven plaatst. Tijdens het scanproces leest ZetesMedea de etiketgegevens niet alleen, maar worden de gegevens ook in real time vergeleken met de inkomende leveringen in SAP. Als alles klopt, wordt het stoplicht groen en opent Zetes ImageID automatisch de deur naar het magazijn. Vervolgens genereert en print de labelprinter automatisch een Sum-etiket met SAP.
Als tijdens het scannen een of meer barcodes niet worden herkend, bijvoorbeeld doordat ze beschadigd of afgedekt zijn, wordt de operator onmiddellijk gewaarschuwd via het stoplicht en de grafische gebruikersinterface op de monitor. Dankzij een nauwkeurige visuele indicatie van het probleem kan de operator de ontbrekende informatie gericht en zonder tijdrovende zoekacties met de handscanner vastleggen. Zodra dat proces is voltooid, is de pallet klaar om weg te zetten.
Verwacht wordt dat de investering zichzelf binnen twee jaar zal terugverdienen.
Continental verwacht een nog kortere terugverdientijd bij een tweede ImageID-poort, die wordt geïnstalleerd in Groß-Rohrheim. Daar exploiteert de onderneming een centraal distributiecentrum van 34.000m² voor reserveonderdelen van personenauto’s. In tegenstelling tot Ingolstadt worden bij Groß-Rohrheim 1D-barcodes gebruikt in plaats van 2D-codes. Een ander verschil is de leesafstand tussen de pallets en de camera’s.
Foto: Continental AG