Cloud is de toekomst voor bedrijven
SAP-partner Flexso over trends in de markt
Ook de wereld van ERP-pakketten evolueert mee met de nieuwe technologieën en vraag naar geïntegreerde functionaliteit. Zowel bedrijven die een ERP wensen aan te schaffen als bedrijven die al over een ERP beschikken staan voor complexe keuzes. Ze zien al vlug de bos niet meer door de bomen. Wij hadden hierover een gesprek met Eric De Vriendt, competence lead voor digital supply chain bij End-to-end SAP implementatiepartner Flexso.
SAP-implementatiepartner Flexso viert in 2024 zijn twintigjarige bestaan. Met meer dan 250 actieve klanten en ruim 500 medewerkers is de organisatie intussen uitgegroeid tot een van de grootste SAP-dienstverleners in de Benelux. Flexso dekt het volledige aanbod van SAP-technologie, zowel het core ERP-systeem (tegenwoordig bekend als S/4HANA) als domeinspecifieke oplossingen. Daarnaast biedt het extensies en integratieoplossingen aan, afgestemd op de noden van de klant, en diensten zoals advies over de SAP-roadmap van de klant, uiteraard de implementatie van de oplossingen zelf en de ondersteuning achteraf.
Als dienstverlener op het vlak van de digitale supply chain ondersteunt Flexso elke stap in het ‘design-to-operate’-proces. Dat bestaat uit de stappen ‘plan’, ‘procure’, ‘manufacture’, ‘deliver’ en ‘operate’. “Over die verschillende fasen heen ontzorgen we bedrijven met slimme sectorgebonden best practices, efficiëntere ‘process flows’ en innovatieve SAP-technologie”, vertelt Eric De Vriendt, competence lead voor digital supply chain bij Flexso. “We nemen het hele technisch-functionele luik op ons, zodat de klant volledig wordt ontzorgd en zich op zijn kernactiviteit kan focussen.”
Een inspirerend voorbeeld is luierfabrikant Drylock. Daar hielp Flexso om het wereldwijde supply chain proces van het bedrijf via SAP-technologie te digitaliseren. Zo werd voor Drylock een volledige digitale transformatie gerealiseerd met o.a. een nieuwe ERP-, magazijn- en planningsoplossing.
Natuurlijk is het ook mogelijk één specifiek supply chain domein te optimaliseren. Spadel en Agristo, bijvoorbeeld, hebben via hun IBP-oplossing (integrated business planning) de nadruk gelegd op hun S&OP-proces (sales & operations planning), waarbij ze zowel demand als supply planning in één centraal systeem hebben ondergebracht. Op die manier maakten ze komaf met de verschillende Excel-files die in het bedrijf werden gebruikt om het S&OP-proces te ondersteunen.
Bij logistiek dienstverlener ODTH werd dan weer SAP Extended Warehouse Management (EWM) in het geautomatiseerde warehouse geïmplementeerd en met S/4HANA geconnecteerd. Dankzij de ‘warehouse billing’ functionaliteit kan ODTH ook elke beweging in het warehouse aan zijn klanten doorberekenen.
Een heel andere drijfveer om te optimaliseren had Vigo, gespecialiseerd in technische orthopedie. Daar werden klantspecifieke, gebruikersvriendelijke apps voor de productie-arbeiders geïmplementeerd om de planning te raadplegen en productieorders vlot op te volgen.
Trends in de digitale markt
Standaardisatie
Een belangrijke trend is dat steeds meer bedrijven anno 2024 bereid zijn hun processen te standaardiseren. Zo is er minder of soms helemaal geen maatwerk nodig.
Eric De Vriendt: “Vroeger wilden de meeste bedrijven een IT-landschap op maat, maar intussen hebben velen gemerkt dat dat op termijn onhoudbaar is op het vlak van kosten, ontwikkeling en onderhoud. Maatwerk zet ook een rem op de verdere groei van de organisatie. De kant-en-klare standaardoplossingen worden bovendien steeds beter. Ze bevatten doorgaans alle best practices uit de industrie en dekken vaak meer dan tachtig procent van de dagelijkse processen. Of je nu een groeiende Vlaamse kmo hebt of een multinationale onderneming, de manier waarop aankoopfacturen worden afgehandeld, bijvoorbeeld, zal nooit echt veel verschillen en kan als best practice worden omschreven.”
Transitie naar de cloud
Flexso ziet ook een duidelijke verschuiving naar de cloud. Volgens Eric De Vriendt is de acceptatie vandaag een stuk groter dan pakweg vijf jaar geleden. “Doordat steeds meer bedrijven bereid zijn op een gestandaardiseerde manier te gaan werken, wordt ook de transitie naar de cloud steeds makkelijker”, vertelt hij. “Cloudtechnologie heeft tal van voordelen. Zo groeit een digitaal cloudplatform stelselmatig mee met je organisatie, zodat je vlot kunt uitbreiden met nieuwe systemen, nieuwe applicaties of over de landsgrenzen heen. Verder is de ‘total cost of ownership’ bij een SaaS-model ook gewoon interessanter dan bij een ‘on-premise’ oplossing.”
Een cloudplatform biedt bovendien betere integratiemogelijkheden. “Dat is bijvoorbeeld handig bij internationale bedrijven met verschillende entiteiten en platformen”, legt Eric De Vriendt uit. “In de cloud koppel je die vlot met elkaar. Zo krijg je een transparante organisatie waar data en informatie in real time over departementen en business units heen kunnen worden uitgewisseld. Op het vlak van cyber security heb je via de cloud van SAP veel veiligere connecties en informatiestromen dan wanneer je een IT-landschap in eigen beheer moet bewaken.”
Bedrijven die voluit voor standaardisatie via de cloud willen gaan, kunnen meeliften op de voordelen van de ‘public cloud’. “Start je met een greenfield oplossing, waar je dus van een wit blad papier vertrekt, dan loont het zeker de moeite om naar een public cloud-oplossing te kijken”, weet Eric De Vriendt. “Daarbij krijg je steeds automatisch de nieuwste innovaties van SAP mee en hoef je als bedrijf niet meer zelf het initiatief te nemen om de systemen bij te werken. Bij veel organisaties is dat trouwens een pijnpunt. Zo herinner ik me een moment dat er op het vlak van finance een nieuwe Europese regelgeving kwam, waardoor het bij bedrijven alle hens aan dek was om de belangrijke updates die daarmee gepaard gingen tijdig in orde te krijgen. Binnen een cloudomgeving heb je dat probleem veel minder, aangezien zulke zaken automatisch beschikbaar worden gesteld en direct in de processen kunnen worden meegenomen als daar behoefte aan is.”
“Wil je toch meer marge om af te wijken van de standaardprocessen, dan is een ‘private cloud’ een tussenoplossing. Daarbij draait je oplossing in de cloud, maar kun je als bedrijf wel zelf met maatwerk aan de slag en ben je dus niet verplicht je aan de standaard te houden”, gaat Eric De Vriendt verder. “Dat kan het geval zijn als je al een aantal zaken op maat in de oplossing hebt geïntegreerd en je je het change management met het oog op de standaardisatie ontziet. Het is ook begrijpelijk als een bedrijf niet alle oplossingen – waar soms veel in werd geïnvesteerd – in de cloud wil. Dan is het aan ons om daar rekening mee te houden en op de juiste manier te integreren met de ERP backbone in de cloud.”
Ontwikkeling van nieuwe technologieën
Als derde trend ziet Flexso dat nieuwe technologieën zich ook binnen de verschillende SAP-oplossingen snel verspreiden. Dat kan een grote meerwaarde betekenen voor bedrijven die met de software werken.
Zo kunnen we niet om de snelle opmars van artificiële intelligentie heen. Hoe SAP die technologie gaandeweg in zijn oplossingen integreert, illustreert Eric De Vriendt aan de hand van enkele voorbeelden. “In S/4HANA vind je bijvoorbeeld een standaardoplossing terug om verkooporders te automatiseren, door de nodige informatie vanuit verschillende bestanden te verzamelen”, zegt hij. “Op het vlak van planning kunnen de ‘machine learning’ algoritmes in SAP helpen om op basis van historische gegevens de doorlooptijden voor de componenten van bepaalde leveranciers te voorspellen. Op die manier kun je gerichter voorraadniveaus gaan bepalen. Verder heeft SAP sinds 2023 een digitale assistent, Joule. Die kun je bijvoorbeeld vragen naar de verkoopcijfers van je vijf belangrijkste klanten in het voorbije jaar. Vervolgens schotelt Joule je een rapport in het gewenste formaat voor. In de HR-oplossing kan Joule dan weer helpen bij het opstellen van vacatures, bijvoorbeeld.”
De AI-oplossingen die in SAP worden geïntegreerd, moeten de gebruiker helpen productiever te zijn en ervoor zorgen dat hij minder repetitieve taken hoeft uit te voeren. Daarnaast bieden ze inzicht in data die anders niet of zeer moeilijk tot stand zou komen. Als antwoord op de groeiende aandacht voor duurzaamheid, tracht SAP bedrijven te helpen hun weg te vinden binnen de steeds strengere wetgeving. Zo zijn er ondertussen al tal van kant-en-klare SAP-oplossingen voor duurzaamheidsrapportages en ‘legal compliancy’ beschikbaar.
Cloud is must op de roadmap
Samengevat is volgens Flexso vooral de cloud de weg die bedrijven moeten inslaan. “De cloud draagt in belangrijke mate bij tot een digitaal landschap, dat je organisatie de nodige flexibiliteit en mogelijkheden voor de toekomst biedt”, meent Eric De Vriendt. “We merken dat bedrijven die al naar de cloud zijn overgestapt, meer snelheid maken en voorsprong hebben op andere bedrijven in dezelfde sector. Organisaties die die stap niet hebben gezet en het ook niet op de roadmap hebben staan, zouden de komende jaren wel eens een competitief nadeel kunnen ondervinden. Zij zullen minder snel gebruik kunnen maken van nieuwe technologieën die kunnen helpen om sneller beslissingen te nemen, om beter bestand te zijn tegen verstoringen en het dus mogelijk maken meer te focussen op de klant, met een grotere klantentevredenheid als resultaat.”
Tot slot wil Eric De Vriendt bedrijven aanraden een ervaren partner in de arm te nemen om advies in te winnen rond je roadmap, om inzichten te delen en een concreet plan uit te stippelen dat haalbaar en toekomstbestendig is, zeker als IT niet de focus of expertise in je organisatie is. “Op die manier kun je het maximum uit je oplossingen halen”, besluit hij.
TC
Inloggen/registreren
Om deze content te lezen, moet u zich inloggen.
Log in of registeer nu via onderstaande knop en krijg toegang tot deze inhoud.