Cloud eXperience Center in Vilvoorde
Oracle brengt innovatieve technologie in de praktijk
In zijn gloednieuwe Cloud eXperience Center in Vilvoorde toont Oracle hoe bedrijven innovatieve technologie kunnen inzetten om hun digitale transformatie te versnellen. Het softwarehuis wil daarmee vooral inspiratie bieden. In het Cloud eXperience Center demonstreert Oracle onder meer hoe nieuwe technologie kan helpen om een bedrijf beter te managen, om nieuwe markten aan te boren en om efficiënter te werken.
De officiële opening van het Cloud eXperience Center vond eind februari plaats. Jan Ronsse, managing director Belux bij Oracle, en Alexander de Croo, minister van digitale agenda, namen de honneurs waar. Ze onderstreepten daarbij het belang van het digitale ondernemerschap en omschreven het als een opportuniteit om vorm te geven aan de toekomst van ons land. Het evenement bood Oracle de gelegenheid om zijn huidige marktpositie toe te lichten. Na enig aarzelen heeft Oracle intussen voluit voor de cloud gekozen, met een breed aanbod aan geïntegreerde en zelfsturende oplossingen voor Software-as-a-Service (SaaS), Data-as-a-Service (DaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Infrastructure-as-a-Service (IaaS). Oracle is de voorbije decennia uitgegroeid tot een grote speler in de markt van de ICT-dienstverlening, met wereldwijd 135.000 medewerkers, een omzet van bijna veertig miljard dollar, 420.000 klanten en een budget voor onderzoek en ontwikkeling van ruim vijf miljard dollar. In België en Luxemburg bedient Oracle zo’n 1.700 klanten. Het bedrijf doet dat met 350 medewerkers en 200 partners.
Digitale innovatie
Oracle omschrijft het Cloud eXperience Center als een innovatieve plek waar visionaire bedrijfs- en technologie-experts anderen inspireren door te tonen wat er mogelijk is met nieuwe technologie zoals Internet of Things (IoT), augmented reality, machine learning en artificial intelligence.
Jan Ronsse verklaart de filosofie achter het Cloud eXperience Center: “Iedereen heeft de mond vol over nieuwe technologie. Maar het is niet altijd even makkelijk om de impact ervan te vatten, ook al bestaan sommige toepassingen intussen al jaren. Door onze bezoekers te tonen hoe je technologie concreet kunt inzetten, demonstreren we haar potentieel.” Via het Cloud eXperience Center wil Oracle innovatieve technologie naar de bedrijven brengen en zo het digitale ondernemerschap stimuleren. Iedereen is er welkom: klanten en partners, ondernemers en particulieren. “Het is ons doel mensen te inspireren”, vertelt Jan Ronsse. “Door de technologie toe te passen, kunnen we de Belgische bedrijven competitiever maken en hen helpen om nieuwe markten te creëren.”
Samenwerken en experimenteren
Zoals bekend toont minister De Croo zich heel enthousiast over de mogelijkheden van België en Europa om met nieuwe digitale technologie de toekomst vorm te geven. Hij roept bedrijven in België op om meer digitaal te ondernemen en is van mening dat de overheid daarbij het goede voorbeeld moet geven. Als een van de speerpunten in de digitale transformatie van ons land pleit de minister voor het bevorderen van de publiek-private samenwerking. De overheid definieert daarbij het raamwerk. De private sector denkt mee met zijn specifieke, innovatieve kennis, ontwikkelt en implementeert.
“Een mooi voorbeeld daarvan is de uitwerking van een digitale oplossing voor authenticatie”, illustreert Alexander De Croo. “De federale overheid liet twee jaar geleden het monopolie op de identiteitskaart los. Dat leidde tot een samenwerking tussen de overheid, vier grootbanken en drie telecomoperatoren, met de ontwikkeling van de app Itsme als resultaat.”
De app toont de digitale identiteit van een persoon, wat veilig inloggen, gegevens delen en informatie ondertekenen mogelijk maakt via de mobiele telefoon. Ook voor digitale communicatiediensten ontwikkelde de overheid het wettelijke kader, waarna private bedrijven instonden voor de realisatie. Dat is het verhaal achter de eBox, de tool waarmee overheidsdiensten digitaal met burgers communiceren, en die zich in de praktijk laat integreren met populaire oplossingen als Doccle en Zoomit.
Alexander De Croo benadrukt dat digitale transformatie om een experimentele aanpak vraagt. “Ik verwijs daarbij graag naar de projecten rond medische data die lopen in samenwerking met minister van volksgezondheid Maggie De Block”, vertelt hij. “Experimenten met die data – in een veilige omgeving – maken de mogelijke toegevoegde waarde van nieuwe toepassingen inzichtelijk. Dat leidt tot veel betere resultaten.”
Intussen experimenteert ook de federale minister van mobiliteit François Bellot met nieuwe technologie. Hij wil onder meer ontdekken op welke manier technologie als blockchain, artificiële intelligentie en chatbots de werking en dienstverlening van de overheid kunnen verbeteren.
“We moeten meer en samenwerken en leren van elkaar”, stelt De Croo. “Even goed moeten we leren falen. Die vaardigheden zijn cruciaal om te experimenteren met nieuwe technologie en te ontdekken welke dingen al dan niet werken. Een initiatief als het Cloud eXperience Center past daar perfect in. We moeten ons laten inspireren door de nieuwe mogelijkheden van IT. We moeten samenwerken om vorm te geven aan die uitdagingen en ons niet laten afschrikken wanneer het even niet lukt.”
Vier concrete inspiratiebronnen
Concreet toont het Cloud eXperience Center van Oracle vier innovatieve IT-toepassingen. Het plan is daarbij om in de komende maanden en jaren het programma van het centrum continu uit te breiden. De vier opstellingen die er vandaag te zien zijn, smaken alvast naar meer. Zo is er een integratie van de virtuele assistent Alexa van Amazon Echo met een Oracle-toepassing voor HR te zien. Met de applicatie kan via stemcommando’s informatie aan een HR-dossier worden toegevoegd. Het is een oplossing die de deur openzet naar een heel nieuwe manier van interactie met bedrijfssystemen.
Een tweede toepassing heeft te maken met service analytics, gericht op het verzamelen, analyseren en visualiseren van big data en het genereren van voorspellingen. “Via de websites van UEFA en FIFA hebben we big data over het wereldkampioenschap voetbal verzameld”, vertelt Tom Bailliu, domain architect Big Data & Data Warehousing bij Oracle. “Op die data vindt analyse plaats, waardoor we de scores bekomen op allerlei parameters, zoals gekwalificeerde ploegen, doelpunten en tegendoelpunten.” Aan de hand van die analyse wordt het mogelijk de data van verschillende nationale ploegen te vergelijken en voorspellingen te doen over toekomstige wedstrijden.
In het Cloud eXperience Center is verder een toepassing van Industrie 4.0 te zien, op basis van een robotarm die met Legoblokjes is gebouwd. “Slimme machines wisselen informatie uit”, aldus Jan van Tiggelen, cloud architect bij Oracle. “Die informatie maken we zichtbaar met behulp van augmented reality.” Wanneer een robotarm trager werkt dan normaal, bijvoorbeeld, kan de technicus daar zijn iPad op richten. De toepassing maakt daarbij de diverse parameters van de robotarm zichtbaar op het scherm. Op basis van de gevonden waarden beoordeelt de technicus dan of de robotarm al dan niet onderhoud nodig heeft.
Voor een toepassing rond IoT is in het Cloud eXperience Center (met speelgoed) een verkeerssituatie nagebootst. De opstelling simuleert een verkeersongeval, waarbij de IoT-oplossing data verzamelt en doorgeeft. “De auto heeft nog maar net een ongeval gehad, maar het centrale systeem is daar al van op de hoogte”, legt Jan Ronsse uit. “Dat zorgt ervoor dat er een drone opstijgt en naar de plaats van het ongeval vliegt. De drone maakt foto’s van het ongeval, waardoor de afhandeling van het ongeluk een stuk sneller verloopt.”
Extra
Hoe scoort België op het gebied van digitale innovatie?
Innovatie is essentieel voor de economische groei van een land. België heeft op dat gebied nog belangrijke stappen te zetten. Uit het Europese Innovatiescorebord van 2017 blijkt dat het aantal startups met meer dan tien medewerkers in ons land lager ligt dan het Europese gemiddelde. Opmerkelijk is dat België meer dan gemiddeld in Europa ondernemingen heeft die belangrijke R&D-uitgaven doen, maar dat het bedrag dat die ondernemingen uitgeven aan R&D wel flink lager ligt dan gemiddeld. De innovatie-index laat zien dat België achterblijft op het gebied van het zogenaamde ‘opportunity-driven’ ondernemerschap en van investeringen via venture capital. Kortom, een versterking van de ondernemingscultuur is belangrijk voor het behoud en de vergroting van de toekomstige welvaart van België.