Bunzl kiest Reflex WMS om Europese groei te versnellen

Foto: Reflex / Bunzl Continental Europe
Bunzl Continental Europe (BCE) bundelt zo’n vijftig bedrijven die gespecialiseerd zijn in de distributie van non-foodproducten aan professionals. Het aanbod gaat van verpakkings-, schoonmaak-, hygiëne-, catering- en retailproducten tot veiligheidskleding en medische en ziekenhuisbenodigdheden. Als onderdeel van de Bunzl Group is BCE actief in zeventien landen in Europa en het Midden-Oosten. Om haar Europese groei te versnellen, zet de onderneming het warehouse management systeem Reflex WMS in voor het logistieke beheer van acht magazijnen, verspreid over vijf hoofdvestigingen. Op termijn wil Bunzl de software van Reflex, een business unit van Hardis Group, in twintig tot dertig magazijnen implementeren.
BCE werkt met een gedecentraliseerde structuur – elk van de vijftig bedrijven beheert zijn activiteiten autonoom – maar voor de intralogistiek koos de groep voor één gezamenlijk warehouse management systeem: Reflex WMS, uitgerold in de verschillende Europese vestigingen.
In eerste instantie ontwikkelden de teams van BCE samen met Reflex een core model voor de acht magazijnen van de vijf hoofdvestigingen. Hoewel die vestigingen elk hun eigen producten, klanten en processen hebben, konden toch een aantal processen worden gestandaardiseerd. “Reflex is flexibel genoeg om per magazijn specifieke regels te configureren voor ontvangst, opslag en orderpicking”, klinkt het.
In maart 2025 nam BCE voor het eerst Reflex WMS in gebruik in een magazijn van 6.500m² in Barcelona, beheerd door Bunzl Distribution Spain. Dat warehouse herbergt 6.000 producten, verdeeld over 9.000 opslaglocaties, en verwerkte tot voor kort handmatig 6.000 orderregels per dag. Dankzij Reflex WMS en voicepicking steeg de productiviteit, met als resultaat een nauwkeurige voorraadcontrole en snellere telling, transparant orderbeheer, gecentraliseerd beheer van opslaglocaties en een striktere opvolging van houdbaarheidsdata van schoonmaak- en hygiëneproducten in het magazijn.
Het Spaanse magazijn kan nu meerdere orders tegelijk voorbereiden en dankzij voicepicking is papier daarbij overbodig. Bovendien geven de gecentraliseerde gegevens in Reflex meer inzicht in de processen, waardoor BCE er zijn logistieke activiteiten continu kan optimaliseren.
Momenteel implementeert BCE Reflex WMS in de magazijnen van Bunzl Retail & Industry in Arnhem en Haps (Nederland) en in dat van Bunzl Distribution Spain (Madrid). In sommige magazijnen is het WMS gekoppeld met gemechaniseerde systemen, voornamelijk die van Kardex in Nederland en Autostore in Duitsland. Tegen 2027 moeten de acht magazijnen van de vijf hoofdvestigingen met Reflex WMS worden aangestuurd. Uiteindelijk verwacht BCE dat twintig tot dertig magazijnen, verdeeld over 15 tot 25 bedrijven, met Reflex zullen werken.