Branson bouwt futuristische cargotrein met snelheden tot ruim 1.220 km/uur
We staan aan de vooravond van een nieuwe omwenteling in transporttechnologie. Binnenkort zal immers een futuristische trein letterlijk goederen doorheen Azië en Europa kunnen blazen. Daartoe hebben de Londense architecten van Foster and Partners zwevende ‘pods’ ontworpen die cargo kunnen transporteren aan een snelheid van maar liefst 1.220 km/uur. De ontwerpers slaan voor de lancering van het transportsysteem de handen in elkaar met Virgin Hyperloop One van Richard Branson.
Hyperloop is een gepland transportsystem waarbij pods met passagiers doorheen vacuüm kokers zullen reizen aan een duizelingwekkende snelheid van 800 km/uur en meer. Die pods worden aangedreven door elektriciteit en magnetisme. Het was trouwens Tesla’s medeoprichter Elon Musk die in 2013 voor het eerst het idee opperde.
Hoewel de Hyperloop-technologie op termijn ook zal worden gebruikt om passagiers te vervoeren, wil het consortium rond Foster and Partners en Richard Branson, samen met havenoperator DP World, in de eerste plaats een intercontinentale Hyperloop vrachtroute ontwikkelen doorheen Azië, het Midden-Oosten en Europa. Tegen 2021 willen ze drie ‘productiesystemen’ operationeel hebben.
Het systeem, dat luistert naar de naam DP World Cargospeed, moet aan hoge snelheden cargo vervoeren tussen grote warehouses en consumenten vele kilometers verderop. De kostprijs per kilogram zou dezelfde zijn als bij regulier transport per vrachtwagen, zij het met minder vervuiling.
Drones zouden instaan om de laatste kilometers af te leggen en het hele systeem zou worden gevoed met hernieuwbare energie.
Ondertussen zijn de eerste succesvolle tests afgerond.
Dubai zou al een akkoord hebben getekend voor een lijn die loopt van de stad naar Abu Dhabi. Die afstand zou in 12 minuten tijd kunnen worden afgelegd, in vergelijking met ruim een uur per spoor of over de weg.
Foto: Foster + Partners