Bij no deal harde Brexit verliest VK 100.000 nieuwe banen van buitenlandse bedrijven
Adviesbureau Buck Consultants International heeft de toekomstige aantrekkelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in het geval van een no-deal harde Brexit geanalyseerd. Daaruit blijkt dat het VK zijn positie als belangrijkste investeringsland in Europa dreigt te verliezen.
Volgens de gegevens van het Britse Department for International Trade daalde het aantal nieuwe buitenlandse projecten in het Verenigd Koninkrijk al met ongeveer 10% in 2017 ondanks een wereldwijde hoge economische groei. Gemiddeld creëren buitenlandse bedrijven elk jaar 75.000 nieuwe banen in het VK. “Officiële statistieken over 2018 zijn nog niet beschikbaar, maar de trend is duidelijk lager als gevolg van de onzekerheid over de Brexit-situatie”, aldus directeur René Buck. “Een harde Brexit zal de afname van nieuwe buitenlandse investeringen in Groot-Brittannië doen versnellen. In het geval van een no-deal harde Brexit verwachten we een daling van 30% van nieuwe banen die worden gecreëerd door buitenlandse investeerders. In de komende vier jaar zal dat het VK 100.000 niet-gecreëerde nieuwe banen kosten. En als de wereldwijde economische omstandigheden achteruitgaan en de Britse economie, die in 2019 en 2020 een forse economische terugslag van een Brexit zal krijgen, niet snel genoeg terugveert, zal dat aantal zelfs nog fors verder toenemen.”
Met name buitenlandse investeerders die nieuwe (geavanceerde) fabrieken, distributieactiviteiten of hoofdkantoren willen opzetten voor de Europese markt, zullen Groot-Brittannië mijden in het geval van een no-deal harde Brexit. “Voor het transport van geïmporteerde producten of in het VK geproduceerde goederen zal een harde Brexit tijd en geld kosten en belemmert het de internationale toeleveringsketens. Duitsland en Ierland zullen interessant zijn voor m.n. hightech fabrieken en ook Centraal- en Oost-Europa zullen profiteren van nieuwe productieactiviteiten. Nederland en België zijn goede alternatieven voor Europese distributiecentra van nieuwe buitenlandse bedrijven. Voor Europese hoofdkantoren zijn Amsterdam, Frankfurt, Berlijn en Parijs goede alternatieven”, klinkt het bij Buck.
Het adviesbureau is van mening dat het VK aantrekkelijk blijft voor bedrijven die R&D- en innovatiecentra willen opzetten, gezien de uitstekende universiteiten in het VK. Ook voor internetgebaseerde, IT- en softwarebedrijven blijft het VK aantrekkelijk vanwege de grote arbeidsmarkt en de aantrekkingskracht op buitenlandse talenten, de grote Britse thuismarkt en de lagere blootstelling aan negatieve Brexit-consequenties. Londen zou ook na de Brexit een wereldwijde magneet blijven voor financiële en zakelijke dienstverleners.