Belgische bedrijfsleiders vinden cyberaanvallen de belangrijkste bedreiging voor hun business

Volgens het Regional Risks for Doing Business 2019-rapport van het Wereld Economisch Forum in samenwerking met Marsh & McLennan Companies en Zurich Insurance Group zijn economische problemen de grootste bron van bezorgdheid voor business executives over de hele wereld.

In een enquête onder bijna 13.000 bedrijfsleiders in meer dan 130 landen, rangschikten de respondenten “budgettaire crisissen” als het belangrijkste risico bij bedrijfsvoering op wereldschaal.
Globaal gezien zijn drie van de risico’s in de top vijf economisch gerelateerd met “werkloosheid of gebrek aan werkgelegenheid” op drie en “energieprijs schokken” op vier. Deze risico’s zijn nauw verbonden met sociale ontwrichting en dragen bij aan “falend nationaal bestuur” op de vijfde plaats en “diepgaande maatschappelijke instabiliteit” op de zesde.
 
“Cyberaanvallen” zijn voor het tweede jaar op rij de op één na grootste uitdaging voor executives, en de belangrijkste voor Europese en Noord-Amerikaanse bedrijven. Ze benadrukken de toegenomen complexiteit en verspreiding van dit type aanvallen.
 
De Europese situatie
In Europa vormen de zorgen voor cyberaanvallen dé topuitdaging onder bedrijfsleiders, niet alleen in de vier grootste EU-economieën (Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk) maar eveneens in nog zes andere landen. Deze bezorgdheid is mede het gevolg van de talrijke cyberaanvallen en datadiefstallen die zowel overheidsinstellingen als grote bedrijven in Europa gedurende 2018 en 2019 kenden.
De gerapporteerde cyberincidenten bij de Europese ondernemingen zijn in 2018 opgelopen tot 61% tegenover 45% het voorafgaande jaar. Als gevolg daarvan worden cyber-trainingscentra geopend en op regelgevend vlak besliste het EU Consilium het EU Law Enforcement Emergency Response Protocol goed te keuren in maart 2019. In mei werd een nieuw sanctiekader geïmplementeerd.
 
Daarnaast blijven economische kwesties een grote zorg voor de Europese ondernemingen en dit plaatst de 'asset bubble' (vastgoedzeepbel) op de tweede plaats. De vrees bestaat voor een negatieve reactie van de vastgoedmarkt mocht de interestvoet stijgen na jarenlang laag te zijn geweest.
 
Ondanks het feit dat Europa geen militaire vijandelijkheden kende is de vrees voor conflicten tussen staten aanwezig in de top drie van verschillende landen.
 
De grootste stijger in Europa is de angst voor energieprijs schokken dat opklom tot het vierde grootste risico. De angst voor prijsstijgingen wordt gevoed door de recente geopolitieke spanningen in de olieproducerende landen alsook de omschakeling naar groenere energiebronnen.
Europa blijft herstellen van de financiële crisis van 2008-2009, maar wordt tegelijkertijd geconfronteerd met dalende groeivoorspellingen. Dat verklaart de vijfde plaats voor de angst op begrotingscrisissen in de regio.
 
Belgische bedrijfsleiders
Henri Steyaert, CEO Marsh Belux, resumeert: “Cyberveiligheid blijft het belangrijkste risico voor bedrijfsleiders in België en vooral de groeiende technologische afhankelijkheid van veel bedrijven zal dit alleen nog maar versterken. In combinatie met onvoorspelbare geopolitieke ontwikkelingen en groeiende economische bezorgdheid worden executives omwille van deze potentiële dreigingen geconfronteerd met een reeks grote uitdagingen. Bedrijfsleiders moeten het onderliggend standpunt van hun globale risico-omgeving opnieuw evalueren en grotere inspanningen leveren om de flexibiliteit en veerkracht van hun bedrijf te versterken.”
  
De overige continenten
In Zuid-Azië en Oost-Azië en de landen aan de Stille Oceaan vormen milieurisico’s de belangrijkste bron van bezorgdheid doordat beide regio’s reeds het slachtoffer werden van vernietigende natuurrampen en extreme weersomstandigheden.
In Eurazië scoren, onder invloed van de economische vertraging, maatschappelijke uitdagingen hoog terwijl in Latijns-Amerika en de Caraïben overheden nog steeds proberen cruciale maatschappelijke voorzieningen te leveren.
In het Midden-Oosten en Noord-Afrika leiden energieprijsschokken tot aanhoudend volatiele prijzen en productie, en in Sub-Sahara Afrika, waar de jongerenwerkloosheid meer dan 13 % bedraagt, zijn executives bezorgd over het onvermogen van hun economieën om jobs te creëren.

Recente nieuwsberichten

STEF Nederland beantwoordt groeiende marktvraag met uitbreiding warehouse

STEF Nederland breidt zijn warehouse in Zeewolde uit, goed voor een investering van 5 miljoen euro. De logistiek dienstverlener is begonnen met de bouw van een extra deel van 7.000m² dat medio 2025 klaar zal zijn. Daardoor wordt het totale oppervlak van het logistieke centrum meer dan 62.000m². Met de uitbreiding wil STEF inspelen op de groeiende vraag naar opslagruimte voor levensmiddelen die op kamertemperatuur moeten worden bewaard. Er komen 12.000 extra palletplaatsen bij.

Yusen Logistics rust Brits DC uit met Manhattan Active Warehouse Management

Logistiek dienstverlener Yusen Logistics, onderdeel van de Japanse Nippon Yusen Kabushiki Kaisha-group (NYK), gaat in zijn nieuwe distributiecentrum in Northampton het warehouse management system Manhattan Active Warehouse Management implementeren. De nieuwe vestiging in het Verenigd Koninkrijk gaat naar verwachting in januari 2026 open.

Exotec behaalt ISO-certificering voor cyberbeveiliging

Exotec, wereldwijde leverancier van magazijnrobotica, heeft de internationale beveiligingsstandaard ISO 27001:2002 certificering behaald. De wereldwijde standaard definieert de vereisten waaraan beheersystemen voor informatiebeveiliging moeten voldoen en biedt richtlijnen voor het opzetten, implementeren, onderhouden en voortdurend verbeteren van systemen om informatiebeveiliging te beheren.

Eutraco neemt intrek in verdeelcentrum van Decathlon in Willebroek

Logistiek dienstverlener Eutraco neemt in Willebroek bijna 60.000m² aan nieuwe opslagruimte in gebruik. Het gaat om het verdeelcentrum van Decathlon aan de Schoondonkweg, dat de sportwinkelketen tegen eind 2024 grotendeels verlaat. De locatie bestaat uit 41.000m² aan opslagruimte en 18.000m² mezzanine. “Na enkele kleine aanpassingen aan de inrichting van het gebouw zullen we rond de jaarwisseling klaar zijn om er onze logistieke activiteiten in onder te brengen. Dat gaat over ontvangst van goederen, opslag, distributie en verzending voor onze klanten in tal van sectoren”, aldus Serge Gregoir, CEO van Eutraco (foto).

VIL maakt duurzaamheidsrapporteringen eenvoudig met BI-tools

VIL (Vlaanderen, Innovatie en Logistiek) heeft recent de resultaten van het BILOG-project voorgesteld. “Bedrijven met logistieke operaties zitten op een goudmijn aan operationele data die ze halen uit boordcomputers, IoT-systemen en managementsoftware voor transport en warehousing. Alleen benutten ze die data vaak onvoldoende”, zo blijkt. VIL roept ondernemingen dan ook op die data slim in te zetten met business intelligence (BI) tools en zo klaar te zijn voor de verplichte CO2-rapporteringen volgens de Europese CSRD-wetgeving. Uit het project blijkt ook dat de sleutel tot succes niet alleen ligt in de technologie, maar vooral in de juiste aanpak, betrokkenheid van gebruikers en de kwaliteit van de data.

Jungheinrich stelt ETV serie 2i reachtrucks voor

De nieuwe lithium-ion heftruck van Jungheinrich is ontwikkeld voor lichte tot middelzware toepassingen en voor klanten die hun truck ongeveer vijf bedrijfsuren per dag of minder nodig hebben. De modellen ETV 214i en ETV 216i bieden draagvermogens van respectievelijk 1.400kg en 1.600kg tot een maximale hefhoogte van 10.700mm. De ETV serie 2i is volgens de leverancier bewust ontworpen met het oog op kosten- en energie-efficiëntie. Voor zijn nieuwste generatie reachtrucks ontwikkelde Jungheinrich een compleet nieuw aandrijfsysteem met een nieuwe rijmotor, transmissie en aandrijfwiel en een nieuwe generatie zelf ontworpen omvormers.

Descartes neemt Sellercloud over

Descartes Systems Group, aanbieder van softwareoplossingen voor de supply chain en logistiek, heeft Sellercloud overgenomen, een leverancier van omnichannel e-commerce-oplossingen met hoofdkantoor in New Jersey, VS.

Prologis publiceert eerste Supply Chain Outlook rapport

Prologis, wereldwijde speler in logistiek vastgoed, heeft zijn ‘2025 Supply Chain Outlook Report’ gepubliceerd. Het rapport, dat aan zijn eerste editie toe is, biedt inzichten uit een onderzoek dat in opdracht van Prologis werd uitgevoerd door The Harris Poll bij meer dan 1.000 leidinggevenden in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het rapport geeft weer hoe bedrijven zich voorbereiden op de toekomst van supply chains temidden van een toenemende druk door economische instabiliteit, een veranderende consumentenvraag en klimaatuitdagingen. De verzamelde inzichten moeten bedrijven een waardevolle benchmark bieden voor strategische planning, waardoor ze hun activiteiten kunnen afstemmen op de best practices en verwachtingen van topmanagers wereldwijd.

Verstoring van toelevering vormt grootste risico voor Procurement

Volgens recent onderzoek van Gartner vormt een verstoring van de toelevering de grootste bedreiging voor de inkoopactiviteiten in de toekomst.

Het onderzoek, dat van juni tot juli 2024 werd uitgevoerd bij 258 leiders op het gebied van sourcing en inkoop, was opgezet om chief procurement officers (CPO) inzicht te geven in de belangrijkste risico’s die een belemmering kunnen vormen voor de inkoopactiviteiten en deze te prioriteren. Samen met de inzichten geeft Gartner mee welke acties CPO’s kunnen ondernemen om die risico’s effectief te beheren.

In België wordt elektronische facturering tussen bedrijven (B2B) verplicht vanaf 1 januari 2026

(Advertorial) In 2021 kondigde het Belgische Ministerie van Financiën aan dat het van plan was om B2B-elektronische facturering verplicht te stellen. “2023 had de datum moeten zijn waarop deze hervorming van kracht werd, maar intussen wilde de regering verplichte e-belastingaangiften opnemen,” legt Christophe Viry, Product Marketing Director bij Generix Group, uit. Het wordt dus uiteindelijk 1 januari 2026: Minister van Financiën Vincent Van Peteghem kondigde aan dat hij op 29 september 2023 overeenstemming had bereikt met de Ministerraad voor de verplichte invoering van elektronische facturering.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.