Belgische bedrijfsleiders vinden cyberaanvallen de belangrijkste bedreiging voor hun business

Volgens het Regional Risks for Doing Business 2019-rapport van het Wereld Economisch Forum in samenwerking met Marsh & McLennan Companies en Zurich Insurance Group zijn economische problemen de grootste bron van bezorgdheid voor business executives over de hele wereld.

In een enquête onder bijna 13.000 bedrijfsleiders in meer dan 130 landen, rangschikten de respondenten “budgettaire crisissen” als het belangrijkste risico bij bedrijfsvoering op wereldschaal.
Globaal gezien zijn drie van de risico’s in de top vijf economisch gerelateerd met “werkloosheid of gebrek aan werkgelegenheid” op drie en “energieprijs schokken” op vier. Deze risico’s zijn nauw verbonden met sociale ontwrichting en dragen bij aan “falend nationaal bestuur” op de vijfde plaats en “diepgaande maatschappelijke instabiliteit” op de zesde.
 
“Cyberaanvallen” zijn voor het tweede jaar op rij de op één na grootste uitdaging voor executives, en de belangrijkste voor Europese en Noord-Amerikaanse bedrijven. Ze benadrukken de toegenomen complexiteit en verspreiding van dit type aanvallen.
 
De Europese situatie
In Europa vormen de zorgen voor cyberaanvallen dé topuitdaging onder bedrijfsleiders, niet alleen in de vier grootste EU-economieën (Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk) maar eveneens in nog zes andere landen. Deze bezorgdheid is mede het gevolg van de talrijke cyberaanvallen en datadiefstallen die zowel overheidsinstellingen als grote bedrijven in Europa gedurende 2018 en 2019 kenden.
De gerapporteerde cyberincidenten bij de Europese ondernemingen zijn in 2018 opgelopen tot 61% tegenover 45% het voorafgaande jaar. Als gevolg daarvan worden cyber-trainingscentra geopend en op regelgevend vlak besliste het EU Consilium het EU Law Enforcement Emergency Response Protocol goed te keuren in maart 2019. In mei werd een nieuw sanctiekader geïmplementeerd.
 
Daarnaast blijven economische kwesties een grote zorg voor de Europese ondernemingen en dit plaatst de 'asset bubble' (vastgoedzeepbel) op de tweede plaats. De vrees bestaat voor een negatieve reactie van de vastgoedmarkt mocht de interestvoet stijgen na jarenlang laag te zijn geweest.
 
Ondanks het feit dat Europa geen militaire vijandelijkheden kende is de vrees voor conflicten tussen staten aanwezig in de top drie van verschillende landen.
 
De grootste stijger in Europa is de angst voor energieprijs schokken dat opklom tot het vierde grootste risico. De angst voor prijsstijgingen wordt gevoed door de recente geopolitieke spanningen in de olieproducerende landen alsook de omschakeling naar groenere energiebronnen.
Europa blijft herstellen van de financiële crisis van 2008-2009, maar wordt tegelijkertijd geconfronteerd met dalende groeivoorspellingen. Dat verklaart de vijfde plaats voor de angst op begrotingscrisissen in de regio.
 
Belgische bedrijfsleiders
Henri Steyaert, CEO Marsh Belux, resumeert: “Cyberveiligheid blijft het belangrijkste risico voor bedrijfsleiders in België en vooral de groeiende technologische afhankelijkheid van veel bedrijven zal dit alleen nog maar versterken. In combinatie met onvoorspelbare geopolitieke ontwikkelingen en groeiende economische bezorgdheid worden executives omwille van deze potentiële dreigingen geconfronteerd met een reeks grote uitdagingen. Bedrijfsleiders moeten het onderliggend standpunt van hun globale risico-omgeving opnieuw evalueren en grotere inspanningen leveren om de flexibiliteit en veerkracht van hun bedrijf te versterken.”
  
De overige continenten
In Zuid-Azië en Oost-Azië en de landen aan de Stille Oceaan vormen milieurisico’s de belangrijkste bron van bezorgdheid doordat beide regio’s reeds het slachtoffer werden van vernietigende natuurrampen en extreme weersomstandigheden.
In Eurazië scoren, onder invloed van de economische vertraging, maatschappelijke uitdagingen hoog terwijl in Latijns-Amerika en de Caraïben overheden nog steeds proberen cruciale maatschappelijke voorzieningen te leveren.
In het Midden-Oosten en Noord-Afrika leiden energieprijsschokken tot aanhoudend volatiele prijzen en productie, en in Sub-Sahara Afrika, waar de jongerenwerkloosheid meer dan 13 % bedraagt, zijn executives bezorgd over het onvermogen van hun economieën om jobs te creëren.

Recente nieuwsberichten

H.Essers neemt Italiaanse transporteur Romano Trasporti over

Logistiek dienstverlener H.Essers neemt het Italiaanse transportbedrijf Romano Trasporti over. Romano Trasporti heeft zijn thuisbasis in het zuiden van Italië, maar is zowel nationaal als internationaal actief, en uitgegroeid tot een belangrijke speler in de healthcare sector. De familie Romano zocht naar eigen zeggen naar een gelijkgestemde partner om verdere stabiele groei mogelijk te maken. Voor H.Essers past de acquisitie in zijn groeistrategie om zijn logistieke healthcare netwerk in Italië uit te breiden en te versterken.

CaptureTech lanceert cyber security oplossing voor logistieke processen

IT-bedrijf CaptureTech, gespecialiseerd in logistiek, security en ICT-diensten, introduceert CaptureTech Cyber Shield, een flexibel pakket van cyber security-diensten die specifiek ontworpen zijn voor organisaties met logistieke processen.

Consument kan maatschappelijke kosten van online pakjes drastisch verminderen

Volgens de resultaten van het VIL-project Green Last Mile (E-pack) kunnen de duurzaamheidskosten met 21% dalen, als de consument steeds voor de meest duurzame leveroptie kiest. Consumenten zijn steeds meer alert voor duurzamer aankopen, zowel offline als online. E-commerce kan in de juiste omstandigheden duurzamer zijn dan offline shoppen, maar zowel voor de handelaar als voor de consument is er meer inzicht en transparantie nodig. Het project Green Last Mile (E-Pack) had als insteek daar iets aan te doen.

Element Logic aanwezig bij Transport & Logistics 2023

(Advertorial) Van 17-19 oktober vindt Transport & Logistics 2023 plaats in Antwerpen. De focus zal deze 3 dagen liggen op Digitalisatie, Circulariteit en E-commerce. De perfecte gelegenheid voor Element Logic om dit jaar voor het eerst aanwezig te zijn in België.

Maak kennis met Optimact op ICT & Logistiek 2023

(Advertorial) Zoals elk jaar is Optimact weer van de partij op ICT&Logistiek in de Jaarbeurs in Utrecht, dé hotspot voor technologische vernieuwing in de logistieke wereld. Onze focus? Bedrijven die kampen met voorraadproblemen en lange doorlooptijden laten zien dat het anders - en beter – kan met onze IT-oplossing. Met de juiste strategie en software kunnen alle spelers in de IT- en logistieke arena hun voorraadketen beheren én beheersen.

Indexering kilometerheffing voor vrachtwagens in Wallonië

De Raad van Bestuur van SOFICO (Société wallonne de financement complémentaire des infrastructures) heeft een tariefindexering goedgekeurd van de kilometerheffing voor vrachtwagens in Wallonië. Die zal ingaan op 1 januari 2024. De indexering wordt berekend op basis van de consumptieprijsindex van augustus 2023 en volgt zo de prijsschommelingen van producten en diensten in België.

DPD investeert 250 miljoen in uitbreiding in Benelux

DPD, aanbieder van internationaal pakketvervoer en onderdeel van Geopost, heeft ruim 250 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding en verbetering van zijn hubs en depots in de Benelux. Dat zou resulteren in een stijging van de capaciteit naar 750.000 pakketten per dag. Tegelijk investeert DPD in de groei en betrouwbaarheid van het aantal internationale netwerkverbindingen vanuit de Benelux.

Sartorius Stedim Biotech automatiseert nieuwe logistieke vestiging met Jungheinrich

Sartorius Stedim Biotech in Frankrijk is een toonaangevende speler in de biofarmaceutische industrie. Om haar logistieke processen te optimaliseren, de omlooptijden te verkorten en de magazijncapaciteit te vergroten, neemt de onderneming haar intrek in een nieuwe logistieke vestiging bij de hoofdzetel in Aubagne (Frankrijk). Daarbij werd Jungheinrich, leverancier van intralogistiek-oplossingen, in de arm genomen voor de automatisering van de toekomstige vestiging.

BASF rolt OMP Unison Planning uit naar alle petrochemische vestigingen

De petrochemische divisie van chemiereus BASF legt de laatste hand aan de wereldwijde uitrol van OMP’s Unison Planning naar alle regio’s. De uitrol vormt het sluitstuk van een wereldwijd programma om geïntegreerde planningsprestaties te leveren aan de overige productievestigingen van de petrochemische divisie en de aanverwante afdelingen.

Trendrapport van Aptean voor de voedings- en drankensector wijst op belang van cloudadoptie

Softwareleverancier Aptean heeft een trendrapport gepubliceerd voor de voedings- en drankensector in België en Nederland. Het onderzoek, dat in augustus 2023 samen met onderzoeksbureau B2B International werd uitgevoerd, ging bij ruim honderd voedselproducenten en distributeurs in België en Nederland na op welke manier de grootste uitdagingen in de sector nieuwe trends aandrijven en de groeitrajecten van bedrijven beïnvloeden. Er werden vijf belangrijke trends geïdentificeerd die de voedings- en drankenindustrie in 2024 vorm zullen geven. Die trends zijn, samen met de volledige onderzoeksresultaten, beschikbaar in het rapport ‘Aptean’s 2024 Trendrapport voor de voedings- en drankensector voor Nederland en België’.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.