AZ Damiaan steunt op Blyott en Phi Data voor tracking van medisch materieel
Ziekenhuizen worden steeds meer gedreven door data, ook om investeringsbeslissingen te sturen of om de werking efficiënter te maken. Daarom ondernam het Oostendse ziekenhuis AZ Damiaan (dat eind 2023 met ziekenhuis Henri Serruys fusioneert tot AZ Oostende) drie jaar geleden een marktstudie om de beschikbare middelen (beademingstoestellen, spuitpompen, monitoren…) efficiënter in te zetten, bijvoorbeeld door materieel te delen tussen afdelingen en door de werking van de uitleencentrale efficiënter te maken. AZ Damiaan ging op zoek naar een systeem dat gebruik kon maken van het bestaande wifinetwerk van het ziekenhuis, dat voorzag in tags met een lange levensduur (met batterijen die niet te snel moeten worden vervangen) en een ruime nauwkeurigheid bood. Maar bovenal moest de asset tracking voor alle personeelsleden makkelijk te gebruiken te zijn.
Op basis van die criteria viel de keuze op het op Bluetooth gebaseerde realtime locatiegebaseerde systeem van Blyott. Het systeem bestaat uit de tags die op de apparatuur worden aangebracht en een webportal waarop de gebruikers hun zoekopdrachten kunnen ingeven. Op termijn zullen 800 toestellen van een tag worden voorzien.
De uitrol van het systeem verliep in samenwerking met Phi Data, waarmee AZ Damiaan al langer samenwerkt voor onder meer het wegloopdetectiesysteem van patiënten (gebaseerd op de MobileView oplossing van Securitas Healthcare) en de handscanners die worden gebruikt voor de distributie van medicatie en het scannen van de zorgbandjes waarmee patiënten geïdentificeerd worden. Met Phi Data loopt momenteel ook een project om te zien hoe AZ Damiaan de data van de Blyott-tags kan koppelen met Power BI voor grondige analyses.
Nu al levert het Blyott-systeem tijdswinst op voor het personeel van AZ Damiaan. Een simpele zoekopdracht op de PC of laptop leert nu in enkele seconden in welke zone het toestel zich bevindt, waardoor een toestel in minder dan vijf minuten kan worden gerecupereerd. Vroeger duurde het makkelijk tot een half uur voordat een medisch toestel werd gelokaliseerd. Dat levert ook een grotere tevredenheid onder het personeel op. De data die worden verkregen, kunnen ook het investeringsproces sturen: op basis van de gebruiksdata kan men investeringen uitstellen in materieel dat minder vaak wordt ontleend. Bovendien kan materieel beter worden toegewezen aan die afdelingen die er het meeste gebruik van maken.
Bij AZ Damiaan denkt men ook al aan nieuwe toepassingen die nu mogelijk worden, zoals verbeteringen aan de patiëntenflow en uitgangsbewaking voor materieel dat het ziekenhuis niet mag verlaten.
Foto: Phi Data