35% van Belgische werkgevers krijgt vacatures niet ingevuld
Hoewel er in België momenteel niet minder dan 130.000 jobs beschikbaar zijn, zegt 35% van de Belgische werkgevers dat ze wervingsproblemen ondervinden. Dat blijkt uit de twaalfde editie van
de wereldwijde enquête over het tekort aan talent die door ManpowerGroup in 43 landen en grondgebieden, waaronder België, werd georganiseerd.
Die 35% betekent een stijging van 11% ten opzichte van de laatste editie van de enquête die in 2016 werd gevoerd. Ondanks de verschillende dynamieken op de arbeidsmarkten laat het tekort aan werkkrachten zich voelen in de drie gewesten van het land. 38% van de werkgevers in Vlaanderen (stijging van 7%), 35% in Brussel (stijging van 13%) en 30% in Wallonië (stijging van 17%) wordt hiermee geconfronteerd.
Zoals bij de vorige edities wordt de top 10 van knelpuntberoepen nog steeds aangevoerd door de technische en handenarbeid. Het klassement, dat werd opgesteld aan de hand van de antwoorden die werden ontvangen op basis van een lijst van 150 beroepen, wordt aangevoerd door de geschoolde arbeiders (elektriciens, lassers, metsers, enz.), gevolgd door de technici (onderhoud, productie) en de chauffeurs op de vierde plaats. Ook de specialisten zijn sterk vertegenwoordigd: boekhoudkundige en financiële profielen (3e), ingenieurs (8e) en IT-profielen (9e). Zoals elk jaar staan de commerciële medewerkers (5e) en de administratieve profielen (6e) in de top 10 van de meest gezochte functies. Blijkbaar vormt het tekort aan talenkennis een grote rem bij het werven.
Opmerkelijk is ook dat gespecialiseerde functies, zoals projectmanagers en juristen (7e) opduiken. De evolutie van de organisatiewijzen van de bedrijven heeft de rol van de projectmanagers sterker gemaakt. Zij moeten beschikken over tal van competenties, met name wat soft skills betreft. Tot slot duikt ook het horecapersoneel (10e) opnieuw de door ManpowerGroup opgestelde top 10 van knelpuntberoepen binnen.
En wat is volgens werkgevers nu de reden waarom ze moeilijk de juiste profielen vinden? 34% van de werkgevers is van mening dat de kandidaten niet over de nodige competenties beschikken (20% klaagt over het gebrek aan 'hard skills' en 14% over het gebrek aan 'soft skills'). 29% van de bevraagde werkgevers ontvangt te weinig of geen kandidaturen naar aanleiding van hun jobadvertenties, terwijl 20% van mening is dat de kandidaten niet genoeg ervaring hebben.
In de nieuwe digitale wereld worden de soft skills belangrijker, ongeacht of het gaat om het vermogen om samen te werken (75%), problemen op te lossen (64%), mondeling en schriftelijk te communiceren (61%) of blijk te geven van klantgerichtheid (61%).
Uit de enquête blijkt ook dat bedrijven duidelijk hebben begrepen hoe belangrijk het is zich te concentreren op opleiding en de ontwikkeling van competenties (56%). De toevlucht tot andere types van medewerkers (uitzendarbeid, freelancers of consultants) om de tekorten het hoofd te bieden, is een oplossing die door 41% van de werkgevers wordt aanbevolen. Er wordt ook vastgesteld dat rekruteerders realistischer zijn geworden door zich bereid te tonen hun vereisten te herzien bij het opstellen van hun wervingsprofielen (34%). Slechts 11% waagt zich daarentegen op het pad van de salarisverhogingen met als doel talenten aan te trekken.