Stemming Mobility Package treft Belgische transportbedrijven
Afgelopen vrijdag heeft de TRAN-commissie gestemd over de Europese transportregels van het zogenoemde Mobility Package. De meeste voorstellen werden weggestemd, waardoor de afhandeling van het Mobility Package opnieuw vertraging oploopt. Wat wel werd goedgekeurd, is de verplichte terugkeer van het voertuig naar het thuisland na drie dagen cabotage. Een vrachtwagen die voor internationaal vervoer wordt ingezet, moet minstens om de vier weken huiswaarts keren.
Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) vindt dat opnieuw te weinig stappen werden gezet in de richting van een evenwichtige markt. Volgens TLV houdt de oneerlijke concurrentie tussen West- en Oost-Europa aan. Als het voorstel rond de verplichte terugkeer ook de plenaire zitting van het parlement overleeft, dan wordt het evenwicht tussen West- en Oost wel een beetje hersteld. Maar opnieuw maakt TLV een kanttekening voor wat betreft de cabotage, aangezien ook een cooldown-periode van zestig uur zou gelden. “Transporteurs uit kleine landen, zoals België, voeren meer opdrachten uit over de grens. De maatregel moet oneerlijke concurrentie uit lagelonenlanden tegengaan, maar heeft ook voor de Belgische transporteurs een negatief effect. Zij zullen telkens zestig uren moeten wachten om hun activiteiten, die nog steeds in belangrijke mate in de grote buurlanden gebeuren, voort te zetten”, klinkt het. “Het mes snijdt aan twee kanten.”
De TRAN-commissie stemde onder meer tegen de voorstellen over de rij- en rusttijden en detachering. Dat betekent dat het verbod voor vrachtwagenchauffeurs om hun lange weekendrust in hun voertuigcabine door te brengen, voorlopig blijft. TLV staat achter dat verbod en pleit voor menswaardige omstandigheden voor chauffeurs om hun lange weekendrust door te brengen. Alleen wordt het bestaande verbod in de meerderheid van de lidstaten niet gecontroleerd of vervolgd.
Ook de administratieve rompslomp die bij detachering komt kijken, gezien de verschillende regels voor elke Europese lidstaat, blijft voorlopig. En dat stemt TLV minder gelukkig: “Het enorme papierwerk kost ondernemers, en zeker kmo’s, handenvol geld. We hopen dat een snelle herwerking van de voorstellen voor het Mobility Package verbetering brengt.”