Krachtige e-trucks met ergonomische sturing

Linde lanceert innovaties

Tijdens World of Material Handling in het Duitse Mannheim stelde Linde Material Handling zijn nieuwste producten en langverwachte innovaties voor. Blikvangers tijdens de reveal show waren de heftrucks 1252 E en 1252 X. De vorkheftrucks koppelen krachtige elektrische aandrijving aan een verbeterde ergonomie. Zo loodst Linde de magazijnwerking een nieuw tijdperk binnen, compleet met geconnecteerde oplossingen.

Op een oppervlakte van 17.000 vierkante meter stelde Linde in Mannheim zijn volledige portfolio aan producten, oplossingen en diensten voor. Tijdens de persconferentie klonken Stefan Prokosch, Senior Vice President Brand Management, en Aron Literski, Vice President Sales & Service Steering, duidelijk positief over de toekomst. “We hebben bij Linde de lat zeer hoog gelegd wat betreft ergonomie, veiligheid, efficiëntie, productiviteit en duurzaamheid.” Volgens de constructeur zullen verbandingsmotoren vervellen tot een niche-oplossing die naast de vele andere energiebronnen staat.

Vierde generatie

Dit jaar was het vooral uitkijken naar de onthulling van de vierde generatie heftrucks gebouwd op het innovatieve 12XX-platform, dat in 2019 zijn intrede deed. Het platform zorgt voor meer zichtbaarheid voor de bestuurder, een betere ergnomie, een hoger rendement (tot 30 procent minder energieverbruik) en een standaarduitrusting voor connectiviteit. Het maakt de trucks klaar voor de integratie in de digitale systemen die Linde vandaag heeft doorontwikkeld.
 
Tijdens de reveal show werd onder meer de thermische Linde 1204 gepresenteerd: een nieuwe, krachtige heftruck voor langdurige inzet en zware toepassingen. De truck kan lasten tot 3,5 (1204 H35) of tot 5 ton (1204 H50) aan, opvallend meer dan de 2 tot 3,5 ton van vroeger. Maar vooral de onthulling van de modellen 1252 E en 1252 X stond centraal. Het was niet toevallig de VP van Linde die de modellen persoonlijk de zaal binnenreed.

202274142229703_foto-1.jpg
De nieuwe heftruckmodellen van Linde: de thermische 1204 H35 – H50 (links), de elektrische 1252 X20 – X35 (midden) en de 1252 E20 – E35 (rechts, hier zonder Linde Steer Control).

Drijfveer voor verandering

Met het model 1252 X zet Linde een grote stap op het vlak van de verduurzaming van zijn heftrucks. Een afweging tussen kracht en elektrische aandrijving dringt zich niet langer op. De elektrische 1252 X heftruck produceert voor het eerst evenveel kracht als zijn thermische tegenhangers, en combineert zo het beste van twee werelden: elektrische duurzaamheid mét thermische krachtproductie. “De X-serie zal een echte drijfveer zijn voor verandering binnen onze sector”, stelde Stefan Prokosch. “We ontvingen alvast positieve feedback uit de markt, met meer dan 10.000 verkochte eenheden in de eerste maanden.”
 
De nieuwe elektrische krachtpatsers zijn voor allerhande veeleisende toepassingen inzetbaar. Denk aan de bouwsector en de papierindustrie, die nu over een elektrisch alternatief beschikken waar ze vroeger steevast naar thermische trucks moesten grijpen. Linde biedt zijn klanten zo voor het eerst een gelijkwaardig, duurzaam alternatief.
 
Ook nieuw in het gamma zijn de volledig elektrisch aangedreven heftrucks E100 tot E180 uit de 1471-reeks. Deze trucks bieden ruim een verdubbeling van de maximale draagcapaciteit van de sterkste Linde-truck die tot nu toe op de markt beschikbaar was. De maximale last is van 8 ton bij de 1471 E80 naar een indrukwekkende 18 ton gegaan bij de 1471 E180.

Verbeterde ergonomie

Ook de Linde 1525 E kwam met veel toeters en bellen de zaal binnengereden. Meteen sprong de grootste innovatie in het oog: het stuur heeft plaats gemaakt voor een miniwheel op de armleuning. De zogeheten Linde Steer Control vormt de derde grote innovatie van Linde op het vlak van besturing. In de jaren ’60 introduceerde Linde als eerste de bipedaal, die het mogelijk maakte van rijrichting te veranderen zonder te moeten schakelen. In 1995 volgde de Linde Load Control, met joysticks bij de rechterhand. De Steer Control maakt het drieluik nu compleet: de bestuurder kan voortaan opereren met beide armen in rustpositie.
 
Door de miniwheel – die indien gewenst ook de vorm van een joystick kan aannemen – ervaart de bestuurder een ongekende ergonomie. Het sturen vraagt minder kracht vanuit de arm en schouder. Door het verdwijnen van het stuur heeft hij of zij ook een beter zicht op wat zich voor de truck afspeelt. Niet alleen een winst op het vlak van ergonomie dus, maar ook rond veiligheid. Bovendien laat de miniwheel ook toe om preciezer te rijden en te opereren, doordat de gevoeligheid van het wiel zich instelt op de snelheid van de truck.

20227414237703_foto-2.jpg
Linde Steer Control: een miniwheel vervangt het stuur en zorgt voor een verbeterde ergonomie.

Linde Connect

Linde wil in de eerste plaats een aanbieder zijn van totaaloplossingen voor zijn klanten – en dus meer dan een pure productleverancier. De redenen hiervoor waren nog nooit zo groot als vandaag. “Hogere energieprijzen, tekorten op de arbeidsmarkt, steeds strengere veiligheidsvoorschriften en de zoektocht naar duurzame oplossingen zijn de uitdagingen van deze tijd”, aldus Stefan Prokosch. “Het is belangrijk om alle mogelijkheden van digitalisering en networking te omarmen en te benutten. Onze klanten verwachten niet langer enkel heftrucks en magazijnapparatuur.”
 
Om dat te illustreren, werd tijdens de persdagen een heuse proefopstelling van een magazijn gecreëerd, waarin alle innovaties en hun inzetbaarheid van het begin tot het einde van de magazijnketen in de praktijk te zien waren: van heftrucks, magazijntrucks, voertuigen voor order picking, automatisch geleide voertuigen (AGV’s) en autonome mobiele robots (AMR’s), tot cloudtoepassingen, software en nog veel meer. Tijdens World of Material Handling was voor de bezoekers duidelijk te zien hoe Linde inzet op geïntegreerde oplossingen.
 
De trucks van Linde bevatten vandaag standaard tweehonderd datasensoren die een diagnose op afstand mogelijk maken. Zo loodst Linde de magazijnwerking verder het digitale tijdperk in, met voor elk apparaat een digitale tweeling. De software over the air-functie maakt het ook mogelijk om makkelijk nieuwe features te integreren en voertuigen klaar te maken voor wat komt. Onderhoudsmanagement is voortaan ook mogelijk langs deze weg, waardoor lang wachten op assistentie tot het verleden behoort. “Inmiddels zijn al zo’n 250.000 heftrucks met elkaar verbonden via het Linde Connect systeem”, aldus Stefan Prokosch.
 
De connecterende software betekent ook een nieuwe stap voor Lindes pijler rond veiligheid, met de invoering van betere veiligheidsassistentiesystemen. “De apparaten en de infrastructuur in het magazijn communiceren met elkaar, waardoor we aanrijdingen beter kunnen voorkomen, en eventuele schade ook beperken.”

Innovatief brandstoffenportfolio

Als aanbieder van totaaloplossingen tracht Linde zijn gamma aan brandstoffen steeds verder uit te breiden. Ook in dat segment kwam de constructeur met een innovatie tijdens World of Material Handling. Het gaat om een plantaardige brandstof: hydrotreated vegetable oil, of HVO-diesel. “Met die 100 procent fossielvrije diesel kunnen we de uitstoot van de dieselheftrucks tot wel 90 procent reduceren. Dit is de diesel van de toekomst”, klonk het eerder al bij Motrac, de exclusieve importeur en verdeler van de hef- en magazijntrucks van Linde in België.
 
Verder verwacht Linde ook een forse groei in het gebruik van lithium-ionaccu’s als energiebron. De populariteit ervan is vandaag al merkbaar. Meer en meer klanten willen weg van fosiele brandstoffen als diesel of gas, ongeacht of ze daarvoor al over de juiste laadinfrastructuur beschikken. De geopolitieke crisis met Rusland versnelt het proces alleen maar. Een toename in het gebuik van lithium-ionaccu’s zal zijn impact hebben, onder meer op de benodigde laadinfrastructuur. In dat kader biedt Linde een snelle, flexibele en geconnecteerde laadinfrastructuur die de laadtijd tot een minimum herleidt. Ook hier gebruikt Linde software die systemem met elkaar laat communiceren, waardoor batterijsystemen piekbelastingen kunnen opvangen en de levensduur van de batterijen maximaliseert.

202274142342408_foto-3.jpg
Stefan Prokosch, Senior Vice President Brand Management (links) en Aron Literski, Vice President Sales & Service Steering bij Linde Material Handling: “De lat komt altijd weer wat hoger te liggen.”

Klaar voor waterstof

Tot slot zal ook waterstof een belangrijke plaats krijgt in de toekomstige energiemix van Linde. “Tachtig procent van onze trucks is klaar en uitgerust om op waterstof te rijden. We wachten enkel nog op de markt om te volgen”, aldus Aron Literski. Naast het uitrusten van de trucks, investeert Linde ook in de eigen productie van waterstofcellen, opslagcapaciteit en tankstations voor waterstof. “Waterstof zal vooral belangrijk zijn in combinatie met de overschotten aan hernieuwbare energie tijdens piekmomenten. Die kunnen we aanwenden voor de productie van waterstof.”

(FF)

Stefan Prokosch, Senior Vice President Brand Management Linde Material Handling: “We hebben bij Linde de lat zeer hoog gelegd wat ergonomie, veiligheid, efficiëntie, productiviteit en duurzaamheid betreft.”

Recente nieuwsberichten

Movu Robotics en Dematra winnen prijs in Londen

(Advertorial) Movu Robotics, een van de toonaangevende leveranciers van magazijnautomatisering en robotica, kondigt met trots aan dat het de award ‘The Best Use of Robotics’ heeft gekregen op de ‘Supply Chain Excellence Awards 2023’ met het baanbrekende Dematra-project.

Gratis gids: Navigeer moeiteloos door het wereldwijde e-facturatie labyrint

(Advertorial) Duik in onze GRATIS whitepaper en blijf voor op het gebied van e-facturatie. Ontdek de nieuwste regelgeving die wereldwijd wordt ingevoerd en zorg ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan alle land-specifieke beleidslijnen. Leer wat nodig is om compliant te worden en vermijd boetes die de resultaten van jouw bedrijf negatief kunnen beïnvloeden.

Witron viert 20 jaar OPM

Dit jaar is het Order Picking Machinery-systeem (OPM) van Witron aan zijn 20ste verjaardag toe. Het verhaal van het OPM vindt zijn oorsprong in 2003 aan de koffietafel van Walter Winkler (foto). Een taart en een taartschep brachten de oprichter van het automatiseringsbedrijf uit het Duitse Parkstein op een idee en de COM, het hart van het OPM-systeem, was geboren. Want, net zoals een taartschep onder een stuk taart glijdt, schuift de COM onder de te verzamelen artikelen en gebruikt deze om pallets en rolcontainers voor voedingswinkels volautomatisch, productvriendelijk, winkelvriendelijk en foutloos te laden.

Exotec opent nieuwe hub voor productie Skypath-transportbandsystemen

Exotec, wereldwijde leverancier van robotoplossingen voor magazijnen, heeft een nieuwe productieruimte geopend in Croix, Frankrijk. Door die uitbreiding kan Exotec de productie van zijn Skypath-transportbandsystemen opvoeren naar een gemiddelde van dertig modules per dag. Skypath is een modulair, plug-and-play geautomatiseerd transportbandsysteem dat bestaat uit rechte, gebogen en hellende bouwstenen.

Savoye automatiseert magazijn in Saoedi-Arabië voor iHerb en CJ Logistics

iHerb is een wereldwijde e-commerce retailer op het gebied van gezondheids- en welzijnsproducten, met hoofdzetel in Californië (VS). Voor het Midden-Oosten bevindt de uitvalsbasis van iHerb zich in Saoedi-Arabië. Om de distributie van zijn producten in die regio verder te verbeteren, doet iHerb een beroep op Savoye voor de automatisering van zijn e-commerce Global Distribution Center (GDC) in Riyad. Voor de ontwikkelaar en aanbieder van intralogistieke software en magazijnsystemen betreft deze opdracht de eerste in zijn soort in de regio.

Swisslog mechaniseert nieuw Home Shop Center van Albert Heijn

Begin december 2023 gaat het nieuwe, gemechaniseerde Home Shop Center (HSC) van Albert Heijn in het Nederlandse Barendrecht van start. Het project, dat tot stand kwam in samenwerking met Swisslog, heeft geleid tot de automatisering van het magazijn met behulp van een Autostore-systeem. In het HSC rollen de producten in bakken automatisch over een geautomatiseerd netwerk van rails om bij elkaar te komen in de blauwe boodschappenkratten waarin klanten van Albert Heijn hun boodschappen thuisbezorgd krijgen. Het nieuwe Home Shop Center zal wekelijks 45.000 bestellingen verzorgen.

Dematic voltooit zijn grootste AMR-project bij Radial in Nederland

Radial Europe, een e-commerce fulfilment-bedrijf van BTC en dochteronderneming van Bpostgroup, heeft zijn logistieke centrum in het Nederlandse Groningen uitgerust met 299 autonome mobiele robots van Dematic. De AMR’s worden er ingezet om pallets en bakken te verplaatsen naar overslagstations en verzamelstations. Voor Dematic, dat intelligente automatiseringsoplossingen ontwerpt, installeert en ondersteunt, vertegenwoordigt dit project de grootste AMR-opdracht tot nu toe wereldwijd.

Jungheinrich lanceert nieuwe elektrische vorkheftruck EFG 435

Jungheinrich, leverancier van intralogistieke oplossingen, introduceert de elektrische vorkheftruck EFG 435. De heftruck, die volgens Jungheinrich efficiëntie, precisie en veelzijdigheid combineert, kan in diverse industrieën worden ingezet. Dankzij de krachtige elektromotor en geavanceerde technologieën kan de EFG 435 lasten tot 3,5 ton veilig heffen en vervoeren. De snelle acceleratie en soepele bediening moeten zorgen voor een efficiëntere materiaalbehandeling en bijgevolg een verhoogde productiviteit in magazijnen.

Langeafstandsvluchten met drones boven de Noordzee

Het aantal economisch interessante toepassingen van drones in onze samenleving neemt razendsnel toe. Daarom gingen de nationale luchtverkeersautoriteit Skeyes en POM West-Vlaanderen een samenwerkingsverband aan. Met hun partnership willen ze de weg vrijmaken voor dronevluchten over lange afstand boven de Noordzee en tussen de regionale luchthavens van Oostende en Kortrijk-Wevelgem.

Arvato neemt B2B business voor Rituals Cosmetics in Duitsland op zich

Logistiek dienstverlener Arvato verzorgt al vele jaren de logistiek voor de e-commerce business van lifestyle- en cosmeticamerk Rituals in tal van landen. Voor het eerst breiden beide partners hun samenwerking nu ook uit naar de B2B-business. Daarbij neemt Arvato voortaan ook de logistiek over voor de winkelactiviteiten van het lifestylemerk in Duitsland. De Rituals-winkels zullen centraal worden bevoorraad vanuit de vestiging in Düren (Noordrijn-Westfalen), die beschikt over in totaal 110.000m² logistieke ruimte.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.